Peasant Autonomy
         Archive          
ga naar de vorige pagina     English     ga naar de volgende pagina
Verhaal 10

Een dorp in Senegal – rond 1700

De moed van de Ceddo


for bigger picture click on this photo

(Foto: Xavier Damman)

Senegal.

“Ik verzet geen stap meer, als je mijn handen niet direct losmaakt. Weet je wel wie je voor je hebt? Denk je mij vast te kunnen binden als een slaaf? Ik ben Dior Yacine, prinsés Dior Yacine.” Woedend kijkt de donkere jonge vrouw de Ceddo-krijger aan. Deze maakt het touw om de polsen van de vrouw los en schreeuwt haar toe: “Het komt allemaal door je vader, koning Demba War. Je hebt geen idee hoeveel hij ellende over het land brengt. Denk maar niet dat wij dat over onze kant laten gaan.”

Even later ligt Dior Yacine in de schaduw in een hangmat. Ze heeft haar koninklijke erewoord gegeven dat ze niet weg zal lopen. Ondertussen is ze wat gekalmeerd. Ze snapt de Ceddo wel. De situatie is hopeloos. De blanke priester ronselt dorpelingen voor het christendom en de imam voor de islam. Een blanke koopman handelt openlijk in slaven. Haar vader, de koning nota bene, heeft haar gezegd dat hij moslim gaat worden, omdat hij 'met zijn tijd mee moet gaan'. De dorpelingen zijn in verwarring. De enigen die vastbesloten zijn hun tradities, hun onafhankelijkheid te behouden, zijn de Ceddo, de krijgers. Eigenlijk heeft ze daar respect voor.


for bigger picture click on this photo

(Foto: Jon Evans)

Senegal.

Plotseling schrikt Dior Yacine op. Ze hoort een paar mannen roepen, dat de prinses vrijgelaten moet worden. De Ceddo roepen terug dat eerst de koning moet breken met de imam. Dan klinkt er een schot, en nog een tweede. Maar de Ceddo ontwijken de kogels handig, schieten met hun pijlen feilloos de twee schutters dood en laten zich dan in een kuil vallen die zij speciaal daarvoor gegraven hebben.
Waardig staat Dior Yacine op uit haar hangmat. Meer bloedvergieten is niet nodig. Uit vrije wil zal ze naar het dorp gaan en daar zal ze in het openbaar haar vader, de koning, toeroepen dat hij een lafaard, een slappeling is. Dat hij een voorbeeld kan nemen aan de Ceddo.

_______________________

Bron
Ceddo (1977) van de Senegalese regisseur Ousmane Sembène is een krachtige film over verwording en verzet.



Ga naar:
= de volgende pagina: Het gif - Haïti – rond 1785 (1), verhaal 11.
= de Inhoudsopgave, verhaal 10.