Peasant Autonomy
         Archive          
ga naar de vorige pagina     English     ga naar de volgende pagina
Verhaal 29

Een dorpje in het noorden van Mexico – rond 1890

Bandieten en huurmoordenaars


for bigger picture click on this photo

(Foto: John W. Schulze)

Noord-Mexico.

“Hoe lang moet dit nog doorgaan? Hoe vaak moet dit nog gebeuren?”, roept Hilario de dorpelingen wanhopig toe. Voor de zoveelste keer heeft de beruchte roversbende van Calvera het dorp geplunderd. Kippen, huiden, gedroogd vlees, wijn, wat ze maar zagen hebben ze meegegraaid. Lachend riepen ze bij hun vertrek: “Adios, tot ziens”. Ongetwijfeld zullen de bandieten na de maïsoogst opnieuw komen.

“We moeten tegen ze vechten”, gaat Hilario verder. “Ach, wat kunnen we beginnen tegen veertig rovers?”, verzucht een ander, “zij hebben geweren, wij alleen onze machetes”. Uiteindelijk besluit het dorp hulp te gaan zoeken in de stad. Niet bij de rurales, de gendarmes, want die komen hun dorp echt niet beschermen. Ze zullen proberen een stel bekwame beroepsschutters te vinden. Hilario en twee andere boeren verzamelen al het goud en zilver wat er in het dorp is, en gaan op weg. Veel is het niet, maar het valt te proberen.


for bigger picture click on this photo

(Foto: Wonderlane)

Noord-Mexico.

Gelukkig vinden ze een ervaren premiejager/huurmoordenaar, die medelijden heeft met de arme boeren en die wat collega's opscharrelt. Na alle smerige klussen die ze de afgelopen jaren opgeknapt hebben, willen ze zich eens van hun goede kant laten zien.
Tien ruiters – drie boeren in witte katoenen kleren met sombrero's en zeven stoere schutters – trekken een paar dagen door het rauwe bergachtige gebied met zijn meer dan manshoge cactussen en smalle beekjes, naar het dorpje waar de maïs in schoven op de akkers te drogen staat. Hilario is in een jubelstemming. Deze geoefende vechtersbazen zullen samen met alle dorpelingen de bandieten aanvallen en verjagen. Makkelijk zal het niet zijn, maar het moet lukken!

_______________________

Bron
De film The magnificent seven (1960) van de Amerikaanse regisseur John Sturges is een klassieke western, met prachtige landschappen, galopperende paarden en stoere revolverhelden. De film geeft tegelijkertijd een beeld van het leven van kleine Mexicaanse boeren.Ga naar:
= de volgende pagina:
Er hangt oorlog in de lucht - een dorpje in Liberia – rond 1890 (2), verhaal 30.
= de Inhoudsopgave, verhaal 29.